INTRODUCERE ÎN ARGUMENTAREA PENTRU UN AER UMIDIFICAT ȘI PURIFICAT.
AFLĂ CELE 10 LUCRURI NOI DE CARE NU ȘTIAI
Citește tot materialul de mai jos, iar la final, descoperă OFERTA CARE PURIFICĂ 99,999% DIN AERUL PE CARE ÎL RESPIRI
Introducere
Începând cu instalarea anotimpului rece, oamenii petrec mai mult timp în case.
Odată cu instalarea pandemiei și a pericolului de a contacta viruși din spații aglomerate, oamenii sunt obligați, sau aleg de bună voie, să își petreacă tot mai mult din timpul lor, acasă, în spații închise.
La aceasta se adaugă tele munca, astfel că sunt destule situații în care oamenii stau în casă cu zilele, …chiar cumpărăturile le fac online.
Chiar pentru cei care merg la serviciu, rămân încă cca 14 ore pe care aceștia le petrec în case.
În acest context este firesc să existe un interes crescut pentru calitatea aerului respirabil în spațiile închise.
Multă lume nu cunoaște faptul obiectiv, că aerul din spațiile închise este mult mai poluat decât în general se cunoaște. Astfel, de exemplu, după o noapte de somn, – timp în care aerul nu este aerisit, și este constant încărcat cu dioxid de carbon, – aerul este mai poluat decât cel respirabil într-o intersecție aglomerată la oră de vârf. O situație asemănătoare găsim și în spațiile de birouri, sălile de așteptare, grădinițe și sălile de clase, sau diverse încăperi în care se întâlnesc mai multe persoane.
Dubla problemă a aerului din spațiile închise:
Aerul uscat și aerul poluat sunt cele două probleme care se cer rezolvate, și sunt strâns legate unul de altul.
Aerul este ca un organism viu, el ”trăiește” sau ”dă viață” atunci când el însuși este viu (=umidificat) și curat (=purificat).
Un aer ”viu”, care întreține viața, este cel care are o umiditate relativă a apei de 40%-60%.
Sub nivelul de 40%, aerul uscat poate să aibă o multitudine de efecte negative asupra sănătății, sau să inducă în cascadă unele efecte neplăcute: uscarea căilor respiratorii duce la o stare de disconfort, dar în același timp permite prafului, bacteriilor sau virușilor din aer să pătrundă cu ușurință dincolo de prima protecție naturală a organismului – nasul, cu sistemul lui de filtrare -, și acești factori patogeni să ajungă prea ușor în laringe și în plămâni, producând inflamarea acestora.
De asemenea, un aer uscat este un aer mort, deoarece prin lipsa lui de apă, acesta nu întreține buna funcționare a plămânilor, oxigenul din aer nu este la fel de bine preluat și valorificat de plămâni. Din acest motiv, apare o stare de oboseală, de extenuare, de lipsă de poftă de viață, atunci când stai mai mult timp într-un mediu închis, cu aer uscat.
Cel mai puternic factor de uscare a aerului sunt sistemele de încălzire: calorifere, aer condiționat, încălzire în pardosea, etc … toate duc la uscarea aerului. Din punct de vedere fizic, explicația este dată de faptul că la o temperatură mai ridicată, aerul poate reține mai multă apă (popular putem spune, fără să greșim, că ”este mai însetat”), și are nevoie de mai multă apă pentru a se menține la 40%-60% umiditate relativă.
Deci, atunci când creștem temperatura, scade automat umiditatea relativă. Pentru re-echilibrare, este nevoie de o ”infuzie” de umiditate, de o umidificare suplimentară. Invers, cu cât temperatura este mai joasă, aerul poate reține o cantitate mai mică de apă, ceea ce face ca la o temperatură de 10℃ de exemplu, să fie nevoie de o cantitate mult mai mică de apă, pentru ca aerul să aibă 40%-60% umiditate.
”Umiditatea relativa a aerului indică cantitatea de umezeală conținută în aer – raportată la cantitatea maximă care poate fi conținută în teorie. Temperatura aerului joacă un rol important: cu cât e mai cald aerul, cu atât mai multă apă poate absorbi.” (Boneco)
Informațiile din tabelele de mai sus indică clar faptul că pe lângă sistemele de încălzire, și temperaturile joase de afară influențează umiditatea relativă a aerului, în sensul în care la o temperatură constantă în cameră (22℃), umiditatea relativă a aerului din casă scade cu cât este mai frig afară, fapt care duce la necesitatea unei intervenții, în sensul restabilirii ei la un nivel optim de confort.
”În fiecare zi inspirăm și expirăm de 20.000 de ori. Pentru a obține oxigenul necesar supraviețuirii, tragem în plămâni 12000 de litri de aer. Cu toate acestea, nu toți ne petrecem majoritatea timpului în aer curat de pădure. Din contră, 90% din timp n-il petrecem în spatii închise. Din nefericire, aici aerul are cele mai proaste calități.
În fiecare metru cub de aer dintr-o încăpere există până la 20 de milioane de particule. Acest număr este de 20 de ori mai mare decât numărul particulelor întâlnite într-o intersecție aglomerată, și până la 200 de ori numărul de particule întâlnit în aerul de la malul mării. Pentru a agrava situația, când încălzim iarna zonele de lucru și cele de locuit, aerul devine mult prea uscat. Consecințele aerului uscat sau impur asupra sănătății noastre pot fi majore.
Purificarea aerului și umezirea lui trebuie să joace un rol major în eforturile de a obține climatul optim în încăpere pentru protecția sănătății noastre.” (BONECO) ”
Concluzie: de îndată ce pornim sistemul de încălzire, de obicei în luna octombrie, și până primăvara târziu, când închidem încălzirea, umiditatea aerului va scădea implicit sub nivelul optim al unei umidități sănătoase (40%-60%). Același aer, la o temperatură de 21 ℃ are nevoide de o cantitate DUBLĂ de apă, față de situația în care temperatura scade la 10℃ (vezi exemplul 1 si 2 de mai sus). Soluția la îndemânăeste să aerisim cca 10 minute, din oră în oră, însă acest lucru este legat de pierderile de căldură, …. iar pe timpul somnului, desigur acest lucru nu se întâmplă, decât dacă te-ai trezi de câteva ori pe noapte… 😟
O altă soluție complementară, este cea a aparatelor de umidificare! Acestea transformă practic apa, în vapori, deci permite unei cantități de apă să ajungă sub formă de vapori în aerul din încăpere, menținând nivelul de umiditate relativă în limitele optime susținerii vieții și a sănătății: 40%-60%.
În cazul unei umidități sub pragul optim, suntem mai predispuși la a contacta infecții din cauza bacteriilor și virușilor din aer, de asemenea suntem vulnerabili să dezvoltăm astm sau alergii.
Într-un aer uscat, virușii rămân în suspensie timp de 4-5 ore după tuse, pe când la un aer optim umidificat, acest timp scade cu 80%.
Invers, umiditatea exagerată, peste nivelul de 60%, predispune la formarea de ciuperci (mucegaiuri) și acarieni, care la rândul lor sunt un risc pentru a dezvolta forme de alergii sau astm.
CE E DE FĂCUT?
Există diferite aparate și tehnici de a transforma apa lichidă în vapori respirabili, deci tehnici de umidificare a aerului.
1. O categorie este cea a EVAPORATOARELOR: varianta cea mai simplă, tradițională, ar fi să pui apă la fiert și să o lași să fiarbă fără capac, până se evaporă apa din vas. Cu un aparat de măsurare a umidității, poți verifica mereu umiditatea aerului, și să repeți procesul de câte ori este nevoie.
Desigur, aceasta metodă o putem numi azi, eufemistic, ”tradițională”, ca să nu îi spunem primitivă”. Chiar dacă astfel puteți crește punctual umiditatea aerului, este impropriu să aplici constant această metodă, din rațiuni ce țin de confort dar și de energie. Nu se mai potrivește cu stilul actual de viață, când pentru fiecare lucru ai câte un aparat în casă, sau poate mai multe.
O soluție mai la îndemână este Evaporatorul BONECO E2441A: acesta are un principiu simplu de evaporare la rece a apei: un ventilator forțează aerul să treacă printr-un filtru îmbibat în apă. La trecerea prin acest filtru ud, aerul se ”udă” la propriu, deci se încarcă cu umiditate, și prin recircularea lui constantă prin acest filtru ud, apa din aparat se transferă progresiv în aerul din cameră.
EVAPORATORUL E2441A este o soluție simplă de a face ca apa în forma sa lichidă, să ajungă în formă gazoasă, în aerul respirabil.
Cu acest aparat, se poate evapora un litru de apă în cca 5 ore (220 ml/oră), și face față unei încăperi de cca 40mp. Are o capacitate a rezervoului de 3,5 L și este dotat cu Silver Stick precum și cu compartiment pentru uleiuri esențiale.
2. O altă categorie de aparate pentru umidificarea aerului, este cea a ULTRASONICELOR.
Această tehnologie eficientă de umidificare utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a genera o ceață fină. Un ventilator suflă particulele de apă în aerul din cameră unde se evaporă instantaneu.
Umidificatoarele ultrasonice consumă puțin curent. Un cartuș de unică folosință pentru demineralizare asigură lipsa calcarului sau a rezidurilor minerale din particulele de apă. Aceste umidificatoare au un higrostat încorporat și au un buton de reglaj al debitului.
Aparatele cu ultrasunete au o capacitate sporită de a transforma apa lichidă în valori atmosferici.
Sunt recomandate acolo unde aerul este foarte uscat și cerința de bază se limitează la umidificare, fără alte pretenții legate de purificare sau aromaterapie. Un astfel de aparat, de exemplu, modelul BONECO:
poate transforma în vapori o cantitate de 600 ml/oră, fiind în măsură să mențină constant nivelul optim de umiditate la o suprafață de până la 80 mp.
Aparatul este dotat cu senzor integrat de umiditate, și operează în mod automat, decuplând în momentul în care umiditatea scade sub limita setată, și repornind automat până atinge acea limită.
Aparatele cu ultrasunete au o capacitate sporită de a transforma apa lichidă în valori atmosferici.
Sunt recomandate acolo unde aerul este foarte uscat și cerința de bază se limitează la umidificare, fără alte pretenții legate de purificare sau aromaterapie.
Un astfel de aparat, de exemplu, modelul BONECO:
poate transforma în vapori o cantitate de 600 ml/oră, fiind în măsură să mențină constant nivelul optim de umiditate la o suprafață de până la 80 mp.
În afară de acest model versatil, vârf de categorie, există mai multe modele care toate funcționează pe aceeași tehnologie, dar care au o capacitate descrescătoare a capacității de umidificare, deci o capacitate mai mică de umidificare, și care au prețul corespunzător mai mic: 550 ml/oră la modelul U650
3.Sistemul de VAPORIZARE (”Steamer”)
Pentru a fi transformată în vapori, apa trebuie încălzită la temperatura de fierbere. Încălzirea are loc în compartimentul de vaporizare care constă în 2 electrozi și o camera de vaporizare. Aici curentul electric circulă între electrozi, prin apă. Acest lucru crează abur, care iese printr-un mic orificiu.
Cu cât e mai mai mare conținutul de calcar și minerale al apei, cu atât va fi mai mare cantitatea de abur.
Toată energia pentru vaporizare provine de la sursa de curent. Aburul fierbinte transferă o parte din căldura sa aerului din încapere, ducând la o ușoară creștere a temperaturii camerei.
Vaporizatoarele sunt mijloace puternice de umidificare, și le fac potrivite pentru camera copiilor sau pentru grădinițe, dar și pentru alte spații sau birouri aglomerate, deci acolo unde pe lângă umidificare se dorește și o sterilizare a aerului. De ce? Pentru că prin această tehnologie, apa practic este adusă la fierbere, și prin aerul care este reciclat în duza de evacuare a aerului, sunt împinși implicit bacteriile și virușii din aer, care astfel sunt distruși prin …opărire.
Modelele BONECO S450 si S250, au incorporat și un răcitor de abur, astfel că după ce apa a fost transformată în abur fierbinte prin aducerea apei la temperatura de fierbere, aburul fierbinte să fie răcit. Prin urmare la ieșirea din aparat, aburul este doar cald, nu și fierbinte; este înlăturat pericolul de a te arde la mână cu jetul de aer fierbinte.
Modelul S450 (umidifică suprafețe de până la 60 mp, capacitate de vaporizare: 550 ml/oră)
Modelul S250 (umidifică suprafețe de până la 40 mp)
4. O categorie aparte, specială, o constituie aparatele care incorporează tehnologia de SPĂLARE A AERULUI (”Air Washer”).
Deși sună ciudat ca cineva să poată ”spăla” aerul, aceste aparate reușesc performanța de a spăla aerul și de a-l umidifica, de aceea sunt numite și ”2-în-1”.
Modul de operare este preluat din natură, unde apa (de ploaie, sau în cădere liberă la cascade), antrenează în căderea ei particulele de praf din atmosferă. Praful ajunge pe sol sau obiecte, iar aerul Modelul S250 (umidifică suprafețe de până la 40 mp)
devine curat, încărcat de umiditate, iar noi exclamăm ”aer proaspăt!”. Prin spălarea aerului și prin umidificarea lui, experimentăm ceea ce numim ”aer proaspăt”.
Aceasta este poza mașinii mele după o ploaie scurtă în luna August, după o perioadă mai lungă în care nu a plouat iar aerul era uscat. Picăturile de apă au antrenat praful din aer și l-au depus peste tot unde au căzut. Ploaia a spălat aerul!
După același principiu, spălătoarele de aer BONECO, imită procesul natural prin faptul că apa este rotită într-un tambur ud textil, prin care un ventilator împinge forțat aerul din cameră: în trecerea aerului murdar din cameră prin tamburul ud, acesta este curățat de impurități și este eliberat, în încăpere, spălat și încărcat cu umiditate. Particulele de praf reținute în tambur, sunt apoi depozitate în apa din bazin. Pentru a nu lua miros de la bacteriile ce ajung din aer, în apă, la fel ca și mâlul fin care se adună astfel din aer, la baza recipientului de apă este instalat un bețișor de argint (Silver Stick) care eliberează în apa din bazin ioni de argint, responsabili cu uciderea germenilor sau bacteriilor care ajung în apă, sau s-ar înmulți în apă.
Grație acestui SilverStick, apa rămâne sterilizată în mod natural.
Periodic recipientul trebuie clătit cu apă, iar mâlul fin care se adună, este dovada clară că acel mâl reprezintă praful din încăpere spălat de aparat, și care altfel era ”spălat” de proprii plămâni.
Prin această tehnologie, practic nu se infuzează în aer decăt cantitatea de umiditate pe care aerul singur o absoarbe, ajungând la raportul optim, în funcție de temperatura din cameră.
Termostatul incorporat și modul de operare ”automat”, reglează automat viteza ventilatorului și va decupla automat aparatul în momentul în care este atinsă valoarea de umiditate setată.
Spălătorul de aer de la BONECO, Model 2-în-1 W200, are o capacitate de evaporare de350 ml/oră, și este destinat încăperilor cu o suprafață de până la 50 mp.
W200 dispune și de un compartiment pentru plasarea uleiurilor esențiale.
Am găsit un canal pe YouTube care au făcut un clasament cu cele mai bune umifidicatoare și purificatoare pe piața americană în 2020, și Modelul 2-în-1 W200 de la BONECO a fost clasat pe locul 1 ca ”Best Overall device”. Urmăriți aici filmulețul, iar despre W200 începe de la minutul 4.30 până la final. https://www.youtube.com/watch?v=hydCYGlz9mk
5. Ultima, dar nicidecum cea mai lipsită de importanță, o constituie categoria aparatelor HIBRIDE. De fapt, aceste aparate ar trebui puse chiar în capul listei, dar intenționat am lăsat să vorbim despre ele la final, deoarece prin comparare veți putea evalua mai bine informația oferită
despre ele.
Se numesc ”hibride” deoarece incorporează într-un singur aparat două tehnologii: cea de filtrare a aerului, și cea de umidificare a aerului.
Cu ate cuvinte, sunt aparate care au în dotare un filtru de particule (exemplu: filtru HEPA, filtru de polen sau filtru CONFORT), și de asemenea sunt construite după principiului aparatelor de spălare a aerului 2-în-1, care spală și umidifică aerul.
Așadar, aparatele hibrid pot îndeplini secvențial (la alegere) sau toate deodată, atât funcția de filtrare, cât și cele ale unui spălător de aer, așadar, 3 funcții:
– Filtrare a aerului prin filtrele de aer cu care sunt dotate- Spălarea aerului – Umidificarea aerului
BONECO a setat la acest capitol regulile jocului, fiind primul care a deschis această categorie de aparate, și având implicit cea mai lungă experiență. Modelul H700 este ”nava amiral” a ”flotei” BONECO, un aparat super silențios și care are performanța unică de a transforma 1000ml/oră în vapori, fiind adecvat pentru umidificarea și filtrarea aerului în spații largi de până la 100 mp.
Acest aparat elvețian, produs în Europa, este o bijuterie tehnică și funcțională. Are mai multe moduri de operare, manuale sau automate, putând funcționa atât ca filtru de aer, sau ca umidificator și spălător de aer, sau alegând modul AUTO, aparatul va ști singur ce să facă, grație senzorilor incorporați privind nivelul de impurități din aer și/sau a gradului de umiditate a aerului.
Modul de operare BABY MODE, cu zgomot redus, îl califică și pentru camera copilului, sau pentru familiile tinere. De asemenea este ideal pentru birouri mari, și va fi piesa de rezistență în orice birou directorial.
Evident, și acest aparat are în dotare nelipsitul compartiment pentru uleiuri esențiale precum și accesoriul SilverStick pentru păstrarea fără germeni a apei din bazin.
Modul de operare al acestui aparat hibrid H680 presupune întâi trecerea aerului printr-un pre-filtru (pentru captarea particulelor grosiere de praf), iar apoi printr-un filtru HEPA (cel mai înalt nivel de filtrare al aerului, folosit și în blocurile operatorii ale spitalelor sau peste tot unde există cerințe maxime de filtrare). După ce este astfel filtrat, aerul este atras de ventilator mai departe în zona tamburului ud, pe care îl traversează iar apoi este redistribuit în încăpere, umidificat.
În situația în care se operează doar modul de filtrare al aerului, tamburul textil ud nu se mai rotește prin bazinul cu apă, iar aparatul va funcționa doar ca un filtru de aer.
Aparatele HIBRID model H300 și H400 fac parte din aceeași categorie de aparate hibride, cu principiu de funcționare și rezultate asemănătoare, dar cu un concept de design diferit: operarea acestor aparate este simplificată la butonul central de pornit/oprit, iar setarea umidității dorite, a vitezei ventilatorului sau a modului de operare, se realizează de pe aplicația instalată în prealabil pe telefonul mobil sau pe tabletă.
Diferența între H300 și H400 este următoarea:
H300: rezervor 4,5L; umidificare 350 ml/oră; pentru suprafețe de până la 50 mp
H400: rezervor 12 L; umidificare 400 ml/oră; pentru suprafețe de până la 60 mp.
Și aceste modele au nivel similar de operare, precum modelul H680: întâi trecerea aerului printr-un filtru CONFORT (la alegere poate fi înlocuit cu un filtru de polen, mai ales în anotimpul specific, pentru persoanele alergice la polen). După ce este astfel filtrat, aerul este atras de ventilator mai departe în zona tamburului ud, pe care îl traversează , iar apoi este redistribuit în încăpere, umidificat.
În situația în care se operează doar modul de filtrare al aerului, tamburul textil ud nu se mai rotește prin bazinul cu apă, iar aparatul va funcționa doar ca un filtru de aer.
Toate aparatele hibride au mod de operare AUTO/SLEEP/BABY MODE. Au de asemenea funcția de temporizator și neapărat sertar pentru uleiurile esențiale.
Tabel centralizator cu aparatele BONECO
Comparație de factori și performanțe
*Pentru a vedea toată descrierea modelelor BONECO, intrați aici : (https://boneco.ro)
A-180 CLEAN & PROTECT
Noutate germană absolută privind eficiența în eliminarea virușilor din aer Toate aparatele BONECO permit adăugarea în apa din rezervor a soluției CLEAN & PROTECT(cod A180), (https://scufita-rosie.ro/aparate-in-bucatarie/7137-a180-boneco-clean-protect-1000-ml)
Această soluție a fost dezvoltată de BONECO împreună cu o firmă specializată din Germania în vederea dezinfectării și igienizării aerului.
Este o soluție perfectă, atât pentru acasă, dar și un ajutor neprețuit pentru spațiile publice, gen birouri în care sunt mai multe persoane, săli de așteptare, cabinete de lucru de orice fel, săli de clasă și de curs, centre de fitness, bănci, săli de întruniri, etc, etc…
În asemenea spații, există riscul ridicat ca altcineva să fie purtătorul unui virus nedorit, care ajunge cu ușurință în atmosfera respirabilă de ceilalți, atunci când vorbește, tușește sau strănută. Se știe că nici o mască nu protejează îndeajuns nici în ce privește exalarea, nici inhalarea tuturor agenților patogeni.
Studiile specifice într-un simulator de tuse, arată clar cel puțin 2 lucruri importante:
1.Într-un aer uscat, de exemplu 20% umiditate relativă a aerului, agenții patogeni (particule de praf, bacterii, viruși), plutesc în aerul din cameră timp de 4-5 ore după tuse, ceea ce reprezintă un procent de risc cu 80% mai mare de a contacta virusul din acel aer, decât în situația în care acel aer este umidificat la 40%-60% umiditate relativă. Aerul umidificat permite virușilor în suspensie să se depună mai repede pe suprafețe, reducând riscul de fi inhalați.
2.Dacă este folosit nediluat, soluția A180 CLEAN & PROTECT elimină 99,999% din virușii, bacteriile, ciupercile, acarienii și germenii din aer și de pe suprafețe. Iar dacă se folosește diluat, 1-2 căpăcele în rezervorul de apă al aparatelor BONECO, s-a constatat o eliminare a unui procent de 98,5% a acestora, iar jumătate din acest procent, deja în primele ore de folosire a lui.
3. Folosind un sistem de umidificare și purificare a aerului cu aparatul Hibrid H300*, au fost efectuate măsurători concludente privind filtrarea particulelor infime, de ordinul unui micron. Astfel, la doar o oră de funcționare într-un mediu cu particule de la 1 la 100 microni, aparatul H300 a reusit performanța de a filtra 98,5% din particulele micrometrice (= mărimea virușilor).
(*Testele efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Yale, au confirmat prin măsurători precise eficiența soluției A180 CLEAN & PROTECT, în corelație cu seriile ”W” si ”H” de la BONECO.)
Notă importantă: deși soluția A180 CLEAN & PROTECT este la fel de eficientă odată ce ajunge în aer, măsurătorile de care dispunem sunt efectuate doar pe tipul de aparate din seria H (Hibrid) și seria W (2 în 1 spălător și purificator de aer).
Astfel, ea poate fi folosită în corelație cu orice alt aparat BONECO, dar recomandarea noastră, bazate pe măsurătorile efectuate, se referă la aparate din seriile ”W” și ”H”.